Syrah - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Rødvinsdruer
 
Syrah (Shiraz)
 
 
Vigtigste område: Nordlige Rhône samt Australien ("Shiraz")
Det nordlige Rhônes vigtigste rødvinsdrue. Måske verdens bedste rødvinsdrue, eller i hvert fald i top 3 sammen med Pinot Noir og Cabernet Sauvignon. Findes 100% i Hermitage og Cornas, samt næsten 100% i Côte Rôtie, hvor resten i øvrigt er Viognier. Desuden er druen ingrediens i de fleste andre vine fra Rhône, f.eks. Vacqueyras, Chateauneuf-du-Pape etc. Flere domainer uden for Rhône laver nu vine på 100% Syrah, især i Languedoc.
En virkelig stor Syrah-vin er en koncentreret maskulin sag, som skal gemmes længe - gerne 10 år - før nuancerne viser sig, og vinen åbner sig i al sin pragt. God Syrahvin har muskler, struktur og stor maskulin mørk frugt. På denne måde er den et modstykke til den mere "easygoing" ubekymrede gemytlige Grenaches, med hvilken den tit indgår "blandingsægteskab" med i Sydfrankrig.
En stor Syrah svær at lave, hvorimod en middelmådig Syrah er let at lave. Syrah kan godt lide granit i jordbunden, stort solindfald, men hverken for høje eller for lave temperaturer. Den ideelle vokseplads er på Nord-Rhônes forholdsvist få, men meget stejle skråninger. Utilgængeligheden gør vinene dyre og derfor ret ukendte, og i og med, at de helst skal gemmes nogen tid før de drikkes, bliver markedet begrænset. Det er vin for tålmodige kendere. Middelmådig Syrah er der dog masser af, og derfor får druen ikke den anseelse i markedet, den er berettiget til. Et kendetegn er duft af peber og typisk en stor maskulin kødelig smag med bærfrugt, typisk brombær, måske blomme og sveske, kaffe, røget tjære og hickory træ. Vinene er mørke.
Hvis tålmodigheden ikke rigtigt rækker til at vente med at drikke de rene Syrahvine til de er i hvert fald som minimum 6 år gamle, så prøv vinene fra Rhône-appellationen Saint-Joseph eller måske Crozes-Hermitage. De er klar et par år før Cornas og Hermitage, og indtil da et meget bedre valg. Men vælg endelig en god producent. Det er vigtigt på de kanter. Men så er det også guf.
I Côte-Rôtie iblandes op til 20% Viognier, som dels giver vinene en blomsteragtig duft, dels på en finurlig måde bringer det bedste frem i Syrah'en.
Syrah er god til stegt vildand, sammenkogte oksekødsretter, bøf Stroganoff, gullash, hjerte, nyrer, peberbøf, T-bone, vildtretter, lam.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu