Pinot Noir - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Rødvinsdruer
 
Pinot Noir
 
 
Vigtigste område: Bourgogne, herunder Côte d'Or og Côte Chalonnaise. I Alsace som rosévin.

Bourgognes klassiske rødvinsdrue. Alle Bourgogne-rødvine er lavet af denne drue, dog undtaget "Bourgogne Grand Ordinaire" med blandet druesammensætning, og "Bourgogne Passe-Tout-Grain" med iblandet Gamay. Ordet "Pinot Noir" fremgår ikke af Bourgogne-etiketten.
Næsten alle verdens Pinot Noir vindyrkere uden for Bourgogne forsøger at lave en bourgogneagtig vin, men resultatet er oftest i stedet en smag af blommemarmelade (Californien) eller af næsten ingenting. I Bourgogne smager vinen af hindbær i Beaune, af skovjordbær i Nuits, af blæk i (unge) Chalonnaisevine, men når vinene ældes, opstår eventyrlige duftstoffer, måske violer, vildt, grøntsager, trøfler eller hestestald, - ikke en fejl, men typisk for nogle kommuner. I tysktalende lande hedder druen Spätburgunder eller Blauburgunder, men vinen herfra er ofte (men ikke altid) tynd. Der er altså stor forskel på vinen, afhængigt af, hvor den kommer fra. Oversøiske Pinot Noir dyrkere burde nok prøve at få det bedste ud af netop deres "terroir" og deres Pinot Noir, og ikke absolut prøve at lave Bourgogne. Og vindrikkerne burde lade være med at forlange, at al Pinot Noir skal smage som Bourgogne, for det kan det alligevel ikke. Nogle af de bedst oversøiske Pinot Noir kommer i øvrigt fra Margaret River i Australien og fra Californien og Oregon i USA. Og New Zealand og Chile er på vej.
Og smagen, ja: Oz Clarke og Margaret Rand nævner flere muligheder, som kunne passe på hver sin Pinot Noir-vin:
Sensuel, overstrømmende med supermodne kirsebær, jordbær og brombær, eller
Muskuløs, med rynket pande, blodrød, bittersød som sorte kirsebær og lakrids, men snigløbet af lumsk eksotisk duft, eller
Silkeblød, parfumeret, sanselig, forførende, vovet, lummer, syndig.
Hvorom alting er, så er duften trods al denne variation normalt forholdsvis let genkendelig, simpelthen som "Pinot Noir" og farven er ofte til den lyse side.

I Champagne anvendes druen sammen med Chardonnay til - Champagne. I Bourgogne til hvid Crémant.

Pinot Noir rødvin er fænomenal til stegt fuglevildt, coq au vin, sommerbuk, modne oste. En god Bourgogne kan også "stå alene" og være en udsøgt nydelse i sig selv.
Men druen kan være vanskelig. I kolde våde år kan Bourgognevin være en blandet fornøjelse, med lyse syrlige vine uden struktur. Det samme kan være tilfældet for mindre heldige - eller endnu værre - mindre dygtige producenter. Så det er vigtigt at smage sig for eller at købe vinene fra gode velrenommerede producenter.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu