Pinot Gris - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Hvidvinsdruer
 
Pinot Gris
 
 
Vigtigste områder: Alsace, Tyskland (der hedder den Ruländer), Schweiz, Italien
Druen er en mutation af Pinot Noir, men det fremgår nu overhovedet ikke af hverken smag eller duft. Vinene er sædvanligvis ekstraktrige, har lavt syreindhold og en krydret, men forbavsende tilbagetrukket aroma. Smagen er stor og fyldig, men helt uden gastronomisk set forstyrrende blomsterduft som gewurztraminer og muscat.
Alsace's Pinot Gris hvidvine er derfor noget af det mest anvendelige og velsmagende, man har til mad, og især til charcuteri og lyse kødretter er Pinot Gris fra Alsace virkeligt i sit es. Men den er i øvrigt også et godt valg til personer, som gerne vil have en kraftig vin, men ikke tåler rødvinens garvesyre.
I modsætning til flere andre druesorter er vinene er bedst i ikke for varme år, da overdreven varme kan gøre dem lidt klodsede på grund af det lave syreindhold.
Druen kan lave eventyrlige honningsøde dessertvine med smag af paranødder. Men man kan også lave tørre vine på den, og så er vinen fuld af krydret moskusagtig honning. Ofte er der en (tilsigtet) duft af forfald. Især i oversøiske vine (Oregon, New Zealand) kan man finde pærer, æble, mango, forårsblomster, kaprifolium.
I Italien er man meget bekymret over det lave syreindhold og italienerne høster derfor deres Pinot Grigio tidligt, hvilket naturligvis giver dem en helt anderledes karakter, som nok har syre, men mangler aroma. Vi vil anbefale at prøve Pinot Bianco i stedet for, hvis man er i Italien. I øvrigt laver Italiernene også vin på "Tocai", som altså ganske forvirrende er en helt anden druesort.

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu