Vibdruesorten Muscat - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Hvidvinsdruer
 
Muscat
 
 
Muscat-navnet dækker over mange forskellige druesorter, de fleste grønne, men nogle lyserøde, mørkerøde og sågar næsten helt sorte. Den mest udbredte til vindyrkning er "Muscat Blanc à Petits Grains", som i sig selv har mindst et halvt hundrede forskellige navne rundt omkring i verden. Vinene herfra er næsten altid søde dessertvine, f.eks. Muscat de Beaumes-de-Venise, og de endnu sødere Mireval, St.-Jean-de-Minervois, Lunel og Frontignan.
Muscatdruen er en meget gammel druesort. Måske er den forfader til alle andre druer. Den spredte sig i Europa via grækerne og romerne.
Allermest karakteristisk for vine på især Muscat Blanc à Petits Grains er at vinen smager af druer. Ingen anden drue end Muscat giver denne druesmag i vin, hvilket jo i sig selv er ret forbavsende.
Den søde dessertvin fra Roussillon "Muscat de Rivesaltes" er lavet på druevarianten "Muscat d'Alexandrie", men ovenstående druevariant findes også ofte i Riveslates-vinene - og med stigende hyppighed.
Den sort, som anvendes i Alsace til såvel tørre som søde vine, er ikke helt så overvældende aromatisk som ovennævnte og hedder Muscat Ottonel. Den kan give vinen et urteagtigt islæt. Den tørre er en klassisk aperitifvin, men er også en (den eneste, formentligt) perfekte kombination med asparges. Men derudover er den vanskelig at sætte til mad, men indiske retter eller Thai-retter er en mulighed. Den søde Muscatvin, som er langt den mest almindelige, er perfekt til almindelige pandekager, crepes suzette og lignende søde desserter, især med appelsin. Typiske smagselementer for en ung vin er rosenblade, appelsinblomster, nogle gange fersken. Mørke, fadlagrede Muscatvine, dufter vidunderligt af figner, brombær, kaffe, svesker, nødder, chokolade.

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu