Loire - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Vindistrikter
Loire

Indledning

Loire er Frankrigs længste flod, og der dyrkes vin langs stort set hele den sidste halvdel af dens længde.

Vinhuset Les Cépages råder desværre ikke over et sortiment fra hele denne meget lange strækning. Vi importerer jo næsten al vor vin selv, så der er grænser for, hvad vi kan overkomme at finansiere og markedsføre. Måske kommer det en dag, og måske vil vi en dag beskrive mere på disse sider. Men for nuværende har vi valgt kun at skrive om den del af floden, som vores vine kommer fra, selv om der faktisk er rigtigt meget vinøst og kulturelt at skrive om fra hele flodens løb. Vi vil nøjes med at give en anbefaling om en ferietur og/eller et selvstudium vedr. området neden for vores kommune, som er "Pouilly-Fumé".

Pouilly Fumé

Starter man fra floden Loires udløb og driver (meget langsomt) med strømmen ned ad floden, er det første vinområde, man (efter mange dage) møder, hvidvinsområdet Pouilly-Fumé på den højre bred. Næsten med det samme kommer så Sancerre på den venstre bred - også med hvidvine. Derfor omtales de to vindistrikter næsten altid sammen, og vinene er da heller ikke til at skelne fra hinanden, men hvis der er en forskel, så er Pouilly-Fumé en anelse kraftigere.

Kun ca. 600 hektar optages af Pouilly-Fumé's vinnarker - Sancerre er 1600 hektar - og så er der endda to forskellige vintyper i Pouilly: Pouilly-Fumé og Pouilly-sur-Loire. Forskellen er, at sidstnævnte laves på Chasselas druen, og er en ret neutral vin, der bør drikkes ung.

Druerne

Druerne til hvidvin i Sancerre og Pouilly-Fumé er 100% Sauvignon Blanc.

Sauvignon-Blanc er yderligere beskrevet andetsteds på denne hjemmeside.

Landskabet

Landskabet er præget af floden Loire, som flyder så umærkeligt langsomt, så man næsten falder i trance af at kikke på dens bevægelser - eller mangel på samme.

Der er ingen industri langs hele floden løb. Den er fredet i hele sin længde. Alt ånder fred og idyl, harmoni og afslapning. Tempoet er da også derefter, synes man - det er umuligt at være stresset med den flod.

Naturligvis er det en illusion, hvis man ligefrem efterlades det indtryk, at de lokale ikke bestiller noget, men det er nu alligevel som om, man befinder sig i en verden uendeligt langt fra hjemligt stress og jag.

Landskabet langs flodens nederste halvdel er som regel fladt. Der er dog et par småbakker ved Pouilly-Fumé og Sancerre, men dominerende kan man ikke kalde dem. Sancerresiden er nok den kønneste.

Pouilly-Fumé er godt nok en Loirevin, men området hører faktisk til regionen Bourgogne, mens Sancerre hører til regionen "Centre". Måske er det derfor, at man - hvis man absolut vil have rødvin - som regel anbefales Bourgogne-rødvine på restauranter i Pouilly, men Loire-rødvine (f.eks. Pinot Noir fra Sancerre) på restauranter i Sancerre lige ovre på den anden side af floden.

Områdets bedste, hyggeligste (og mest romantiske, om man vil) restaurant (oven i købet med rimelige priser) hedder "Le Coq Hardi" og ligger i øvrigt i den sydlige udkant af Pouilly-Fumé (med hotelværelse i "Le Relais Fleurie" med terrrasse med flodudsigt), men Sancerre er en mere spændende by for sightseeing. Vil man spise med hele børnefamilien helt tæt på floden, så er der en restaurant ved selve broen på vestsiden af floden.

Vinene

Vi er udpræget i hvidvinsland, selv om Sancerre også producerer rødvine på Pinot Noir. Hvidvinene er friske med særdeles god syre (ikke "sure", men med flot vinsyre), de kan være lidt "flintede", hvilket i så fald er en charme ekstra, og de er særdels dejlige til fiskeretter.

De kan drikkes alene eller til mad og de er fuldstændigt fri for det lidt "vampede" og opulente præg, som f.eks Chardonnayvine (især oversøiske Chardonnayvine) kan have. Modsat kan de kræve lidt tilvænning, hvis man er vant til at drikke Chardonnay, men jeg kan forsikre, at det vil kræve mere tilvænning at gå den modsatte vej. De er stærkt vanedannende pga. deres på en gang friske og fyldige karakter med masser af charme og nuancerigdom.

Årsagen til deres særlige karakter skal bl.a. søges i det faktum, at man ikke lader vinene gennemføre den malolaktiske gæring. Herved bevares den særlige friskhed, som karakteriserer vinene.

Smagsnuancerne er som antydet mangfoldige. Mn der er ofte duft og smag af stikkelsbær, solbær og græs. Med alderen udvikles smørnuancer og en let "ristet" karakter.

Sancerre eller Pouilly Fumé til gedeost er en klassiker. Læg Crottin gedeosten på et stykke franskbrød under en varm ovn-grill i ganske få minutter (osten bør ikke nå at blive grynet, men skal kun brunes lidt i kanten), servér med grøn salat, olivenolie, et drys peber og I har en klassisk himmerigsmundfuld til Pouilly-Fumé eller Sancerre.

Vi er i Les Cépages meget stolte af vores producent, som hører til blandt de allerbedste, og som desuden udmærker sig ved en overraskende lav pris - især i forhold til kvaliteten.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu