Grenache - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Rødvinsdruer
 
Grenache
 
 
Vigtigste område: Sydlige Rhône. Sydlige Frankrig. Spanien (Garnacha).
Grenache er verdens mest almindelige druesort, men som skabt til at blive blandet med andre druesorter. Grenache giver vinene fedme og alkoholstyrke, men knap så meget tannin og kompleksitet, medmindre vinstokkene er meget gamle. Derfor tilsættes andre druesorter, ofte Syrah og Mourvedre, eller i Spanien Tempranillo. En ren Grenache-vin er en sjældenhed, men laver man en sådan på gamle vinstokke, er det en oplevelse. Et højt sukkerindhold giver Grenachevine alkoholstyrke, op til 16%, hvilket er med til at gøre den populær.
Smagselementer er typisk kirsebær, brombær, hindbærmarmelade, peber, lakrids og ristede peanuts.
Vinstokken elsker varme. Bl.a. derfor ser man den ikke i det nordlige Rhône. Desuden bliver vinene klart bedst i tørre regioner og fra meget gamle vinstokke - 80 - 100 år gamle stokke er ikke så ualmindeligt, som man skulle tro, og det har stor betydning for kvaliteten.
Grenache er den maskuline Syrah's feminine sexede modstykke. Oz Clarke skriver: "Grenache er for mig vinens vilde kvinde, sex så det forslår,... en vin, der siger: Kom ikke her og fortæl mig, at du ikke var advaret".  Grenachevine udstråler en pragtfuld ubekymret uprætentiøs gemytlig stil uden så mange dikkedarer, men med et stort ubekymret, men lidt farligt alkoholpotentiale.
Grenachevine har altid været rigt repræsenteret og populære i Danmark, idet Grenache er hovedingrediens i bl.a. Côtes du Rhône, Chateauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Tavel, Lirac, Gigondas, Cairanne, Rasteau og Rioja. Og ret beset passer disse vine også fortrinligt til den tungere del af det traditionelle danske køkken, samtidigt med at vinene er økonomisk overkommelige og alligevel kan være af høj kvalitet. Prøv dem til ratatouille, stegt tamand, efterårsdyrekød, grillmad, hare, lam, peberfrugt, aubergine, spare ribs, svinekød.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu