Gewurztraminer - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Hvidvinsdruer
 
Gewurztraminer
 
 
Vigtigste område: Alsace. Desuden Tyskland og Østrig. Meget lovende i New Zealand.
Gewürztraminer eller i Alsace "Gewurztraminer" og i Tyskland "Traminer" giver de mest duftende af alle vine. Den er desuden karakteristisk ved at være den "mørkeste" hvidvin, idet den ofte har en medium gylden farve, ofte ferskenagtig. Ofte filtrerer producenten dog vinene over trækul, hvilket fjerner noget af farven.
Druen er krævende at dyrke, kræver lang modningssæson og solrigt tørt vejr, men ikke for megen varme, for så bliver syreindholdet for lavt, og vinen kommer til at savne struktur og bliver en kvælende oppustet (mis)fornøjelse. Alsace er det ideelle dyrkningssted.

Vinens duft er meget karakteristisk og parfumeret, men den forveksles alligevel af og til med Muscat, selv om duften er forskellig.
Druen er følsom over for sygdomme og giver ubehageligt klisterede vine, hvis klimaet er for varmt, f.eks. i Australien, hvor de burde sende alle stokkene til Tasmanien. Men i Alsace og Tyskland produceres vine, der kan slå benene væk, og det er klart den mest populære Alsace-drue blandt forbrugerne, især for nybegyndere, der fuldstændigt overvældes af duften.
Druen vinifieres meget forskelligt i forskellige lande, f.eks. undertrykkes duften bevidst i Italiensk Tyrol, mens den søges fremmet ekstra i Californien. Der er derfor meget stor forskel på gewürztraminere i forskellige lande.
Vinen smager anderledes end noget anden drue, og er derfor let at kende, selv om den af og til kan forveksles med Muscat. Det karakteristiske er den helt overvældende parfume. Teroser, lichi, Nivea Creme, kanel, lilje, appelsinblomster, citrusskal, te bergamotte, kaprifolium. Er vinen for syresvag kan der komme ubehagelige dufte af gammelt smør og gamle lunkne marmelademadder.
En fransk Alsacevin på Gewurtztraminer er så kraftig, at den er den perfekte ledsager til moden rødskimmelost. Men den er også fantastisk til fuglelever, foie gras (gerne de søde vine), løgtærte, røget fisk, kinakøkken og Sydøstasiatisk køkken med citrongræs, koriander ok kokosnød. Og helt overraskende: Tør vellavet Gewurztraminer er fantastisk til hummer.

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu