Gamay - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Rødvinsdruer
 
Gamay
 
 
Vigtigste område: Beaujolais.
Druens fulde navn er "Gamay Noir à Jus Blanc" - "Mørk Gamay med hvid saft", hvilket indikerer, at man - ligesom med Pinot Noir - faktisk godt kan lave hvidvin på druen.
Gamay er eneste tilladte rødvinsdrue i Beaujolais, herunder også i Beaujolais cru-vinene, og findes stort set ikke uden for Beaujolais - og Schweiz.
Det er en drue, som tiltaler dem, der påskønner lethed, friskhed og aroma i rødvin. Og det er en perfekt drue til forårs- og sommertidens lettere måltider. Og endelig er vinene et meget bedre valg end undervægtige lavpris-Merlot- eller Pinot Noir-vine.
Ordet "Gamay" fremgår ikke af Beaujolais-etiketten. Gamay anvendes dog også i Mâcon (lige nord for Beaujolais), i Loire og i enkelte andre mindre betydende områder i Frankrig samt i Schweiz (f.eks. Dôle, hvor den blandes med Pinot Noir). Vine fra Californien, som bærer Gamay-navn i en eller anden form, er måske ikke Gamay, men en dårlig klon af Pinot Noir eller den meget ringe sort Valguié. Vær derfor skeptisk over for en etiket, der bærer navnet "Gamay".
Tourraine har en del forskellige typer "Gamay", men de er alle meget forskellige fra druen i Beaujolais.
Smagen af den ægte vare i Beaujolais, herunder de 10 Beaujolais Cru'er Moulin-à-Vent, Chénas, Morgon, Julienas, Fleurie, Chiroubles, Saint-Amour, Côte-de-Brouilly, Brouilly og Regnié, er præget af syrlige drops, hindbær, banan, sort peber, kirsebær. Der er ikke så meget garvesyre, hvilket gør vinen mere let drikkelig. I Moulin-A-Vent kan den smage hen efter Pinot Noir druen og der er lidt mere garvesyre. Chénas ligner Moulin-à-Vent.
Gamay går godt til stegt foie gras, fennikel, løg-/porretærte, koldt kød, tartar, milde oste, f.eks dansk mellemlagret.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu