Domaine de la Gayère - Les Cepages

Gå til indhold
Domaine de la Gayère
Cairanne,  Syd-Rhône
Christèle Plantevin


Foto:
Mogens
Bergmann
Dom. de la Gayère Viognier 2018
Floral blomsterduftende hvidvin.
99,00kr
Tilføj
Fotos af flasker: Mogens Bergmann
Christèle Plantevin (ja det hedder hun faktisk) er 5. generation på vingården. Hun har fået så mange hædersbevisninger for sine flotte Côtes du Rhône og Cairanne vine, at der ikke længere er plads på væggen til flere diplomer.
Tag ikke fejl af, at appellationen i de ældre årgange (f.eks. 2012) stadig "kun" er Côtes du Rhône Village Cairanne. Vinen er nemlig den samme og kvaliteten er himmelhøj. Cairanne har da også nu fået Appellation Controlée fra årgang 2015. Christèles elegante vine kan konkurrere med de bedste Rhônevine, såsom Vacqueyras og Gigondas lidt længere sydpå - og sågar Chateauneuf-du-Pape.
Christèle laver flere vine ("cuvéer"), alle ganske forskellige fra hinanden, idet det her er druesorterne i blandingerne, der reguleres på, snarere end markernes beliggenhed. En spændende metode, der muliggør justeringer - og somme tider helt nye cuvéer -  fra år til år.
Foto: På besøg hos Christèle.
Vinen:

Viognier er en sjælder drue. Indtil for ikke så mange år siden så godt som ukendt uden for Condrieu i Nord-Rhône, og i 1986 kun tilplantet på i alt knap 33 ha i hele verden. Men i Condrieu lavede den fænomenale hvidvine, og derfor er dens udbredelse steget i mellemtiden. Den er dog vanskelig at dyrke og kræver meget af vinbonden. Udbyttet er desuden meget lille, men vinen har stor krop og overdådig duft af blomstrende hvidtjørn, abrikos, moskus, fersken, pære, tilsat et stænk af alle de blomster, man kan tænke sig, kaprifulium, jasmin, primula. Ubetinget den mest feminint sexede druesort, på en gang forførende og elegant - for fuld skrue.
Prøv den til rosmarin- eller safrankrydrede forretter, melonforretter, salater, hummer i salat (uden eddike), krabbe i salat (ditto), pighvar, brisler - eller måske allerbedst som aperitif en sommerdag på terrassen.
Tilbage til indhold