Vindruesorten Chardonnay - Les Cepages

Gå til indhold

Hoved menu:

Læsesalen > Hvidvinsdruer
 
Chardonnay
 
 
Vigtigste områder: Bourgogne, herunder Chablis, Chassagne, Puligny, Meursault, Mâcon.
Bourgognes klassiske hvidvinsdrue. De fleste store bourgogne-hvidvine er lavet 100% af denne drue - men faktisk er det tilladt at blande Pinot Blanc i de fleste hvide appellationer i Bourgogne. Undtagelserne er bl.a. St-Véran, Chablis og Corton-Charlemagne, hvor Pinot Blanc ikke er tilladt.
En anden tilladt hvidvinsdrue i Bourgogne er Aligoté - også ofte 100%, men eventuelt iblandet Chardonnay. Det vil altid fremgå af vinens navn, hvis det er Aligoté. Modsat står der ikke "Chardonnay" på Bourgogne-etiketten.
Verdens dyreste stykke landbrugsland (over 10.000 FF pr. kvadratmeter) er Le Montrachet - tilplantet med Chardonnay - men der laves også billige Chardonnay vine i de fleste af verdens vinlande. De bedste er fra Frankrig, New Zealand, Australien, Sydafrika og USA. Chardonnay er verdens mest efterspurgte drue i vin, men smagen afhænger utroligt af jordbund, klima og vinifikation, så der kan være betragtelige forskelle i smagen. Beskrivelser, der kan komme på tale, er smør, æble, melon, ananas, nødder, fersken, røgduft, egetræ fra fadlagring. Knap moden Chardonnay smager af grønne æbler, men er druerne helt modne går det over i pære, akacie, citron, grapefrugt, nødder, kiks, smør honning, popkorn. I Chablis desuden flint, mineraler, blomster, som kombineret med en utrolig tørhed gør Chablis til et bedre valg end de sydligere Bourgognevine fra Côte D'Or, når fisken er dampet frem for stegt. Alle hvide Bourgognevine (også mange Chablis) drikkes særligt godt til stegt fisk og skaldyr, især med sauce, hummer-suppe, gratinerede muslinger, pighvar. Jo kraftigere sauce, jo fyldigere vin. Jo mere røget eller grillet, jo mere fadsmad i vinen er ønskelig. Chardonnay-vine fra lunere klima bliver "tropiske" med smag af mango, fløde, banan, ananas, smør, honning og ristning. Som ung er Chardonnayvin sprød og cremet, som ældre får den en frisk brødsmag.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu