Cabernet Sauvignon - Les Cepages

Gå til indhold
Cabernet Sauvignon
Vigtigste område: Médoc og Graves i Bordeaux. Har svært ved at modnes nordligere.
Bordeaux' blå druesort par excellence og estimeret af alle andre end hhv. Bourgogne- og Syrah/Shiraz-entusiaster som verdens bedste rødvinsdrue. Anvendes med held i de fleste af verdens vinlande. Fremragende at lagre på egetræsfade. Duft af solbær og smag af solbær, unge vine sorte kirsebær, blommer, ældre vine cedertræ, cigarkasse blyantspids. Kraftig tannin.
På grund af mange og store kerner i den lille drue udgør drueskindet en stor procentdel af druen. Dette giver mørke vine. Samtidigt leverer kernerne garvesyre, hvilket betyder, at en 100% Cabernet Sauvignon let bliver for "hård", og der tilsættes derfor oftest Cabernet Frank, Merlot eller Malbec - eller man sørger for en hurtig vinifikation for at undgå for meget garvesyre.
Modsat er druen også mange steder blevet populær som "smagsforstærker", f.eks i Provence og i Italien. Den sætter stærkt præg på de vine, den iblandes, og breder sig derfor i regioner, som den ikke tidligere har hørt hjemme i. Om det er godt eller skidt, er vel op til enhver at bedømme, men det har en pris, for den har det med at dominere smagsbilledet og dermed maskere det oprindelige og ødelægge forskelligheder, hvor den kommer frem. Og det er lidt trist, både i sig selv, men også fordi vinen faktisk ikke passer særligt godt til ret mange madretter. Normalt anbefaler man Cabernetvine til svamperetter, lam, kogt oksekød, bøffer, men lammet er en tvivlsom ledsager. Her gør Syrah fra Nord-Rhône sig faktisk bedre. Det samme gælder vildtretter, og da det er en mørk kraftig vin, vi taler om, så er der ikke så meget andet end stegt oksekød, engelsk bøf (hvor øl også er godt), kogt oksekød og svamperetter tilbage, hvor Cabernet Sauvignon virkeligt klæder retten.
På den anden side er det jo ubestrideligt, at druen skaber nogle af de mest fantastiske og pragtfulde vine, verden kender, nemlig de store Bordeauxvine. Det er vine så fantastiske og estimerede, at de dikterer kødretten, ikke omvendt, og så gør det måske ikke så meget, at Bordeaux med sin ofte strenge tørhed kan være lidt vanskelig at sætte til mad. Det bliver jo kokkens problem - ikke Château'ets. - En utraditionel løsning på problemet synes fundet af Mas de Daumas Gassac fra den lille by Aniane i Languedoc. Her tilsætter man en snes andre druesorter til sin Cabernet-Sauvignonbaserede supervin, og resultatet er en enestående og vidunderlig kompleksitet, der er helt unik.
Tilbage til indhold